Over WereldLichtjesDag

Elk jaar op de tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd. Net als in Best ontsteken mensen over de hele wereld op deze dag om 19.00 uur 
kaarsjes ter nagedachtenis aan overleden kinderen die hen dierbaar zijn. De wereld wordt zo letterlijk even wat lichter en daarnaast is er het besef dat nabestaanden niet alleen zijn met hun verdriet.

Zo staan mensen met elkaar stil bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Dit kan een klein lichtpuntje bieden in deze toch al zo donkere dagen. Deze kinderen worden geëerd en herdacht door hun namen te noemen, kaarsjes te branden en bijvoorbeeld naar muziek, verhalen, troostende woorden of gedichten te luisteren.

World Wide Candle Lighting is in 1997 in Amerika ontstaan, geïnitieerd door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19.00 uur lokale tijd kaarsen gebrand. Aangezien we allen in verschillende tijdzones leven, is het idee dat er op die dag ieder uur ergens op de wereld een kaars voor een overleden kind wordt aangestoken. 

Op diverse locaties in Nederland worden ook herdenkingsbijeenkomsten gehouden.
Als u een kind hebt verloren, bent u van harte uitgenodigd. Er komen mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot senioren van 80 jaar. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. 

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor een eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog vers is en anderen voor wie het verlies al 30 jaar geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven echter hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Mocht u onze of een andere herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kunt u om 19.00 uur ook thuis een kaars branden. Het wordt op prijs gesteld als u anderen wilt oproepen hetzelfde te doen.

Immers: World Wide Candlelighting is een mooi initiatief waar iedereen simpelweg aan mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Zij zorgen er op deze manier voor dat er in de gehele wereld op deze dag een soort lint van lichtjes ontstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten