Over ons

De vrouwen achter WereldLichtjesDag in Best zijn twee ritueelbegeleidsters, die actief zijn als spreker op uitvaarten, workshops geven en diverse andere activiteiten organiseren. Zij stellen zich hier aan u voor.

Initiatiefneemster Willemien Jansen
Mijn naam is Willemien Jansen - van de Scheur. Ik woon al 28 jaar in Best. Sinds ruim een jaar ben ik ritueelbegeleider met een achtergrond in het maatschappelijk werk en de rouwbegeleiding. In die zin besef ik het belang van ruimte geven aan verdriet. Een vorm van verdriet dat levenslang om aandacht en ruimte vraagt, is het verlies van een kind.
Ik heb mensen gesproken die een volwassen kind verloren, aan een ziekte …, door zelfmoord … of zomaar, in het verkeer. Ik heb verhalen gehoord van hen die meer dan 50 jaar geleden een miskraam kregen en van hen die vurig verlangden naar een kind dat nooit kwam of niet volgroeide. Ik ken hen die een jong kind verloren … en alle verhalen die verteld zijn, hebben één ding gemeen: het verdriet over het verlies van een kind gaat nooit over. Daarom vind ik het zo belangrijk hier ruimte voor en aandacht aan te geven. Door Wereldlichtjesdag in Best te organiseren, wil ik voor iedereen die daar behoefte aan heeft, een veilig platform bieden om een kind te gedenken dat u in uw hart meedraagt. Door het noemen van de namen en het aansteken van de kaarsen verbinden we ons niet alleen met onze eigen emoties, maar zijn we ons tegelijkertijd bewust van de verbinding met de mensen om ons heen, in de viering in Best en ver daarbuiten, uitreikend  naar allen die op dat moment, overal ter wereld, een kind gedenken. Emoties worden aangeraakt, benoemd, en mogen vrij stromen. De verbinding geeft kracht en moed om gesterkt weer verder te gaan. Waar ter wereld u zich ook bevindt, ik wens u een troostrijke wereldlichtjesdagviering toe.
 
Afscheid op eigen wijze
0499 372 586 / 06 1828 2642

wjansenvdscheur@gmail.com

www.afscheid-op-eigen-wijze.nl

Humanistisch uitvaartbegeleider Hanny van Belkom 
Samen met Willemien (en voorheen ook met Caroline Borgers) organiseer ik met veel enthousiasme en plezier WereldLichtjesDag in Best. Een kind verliezen moet wel een van de meest ingrijpende en verdrietige gebeurtenissen zijn die een mens kan overkomen. Als moeder en oma moet ik er niet aan denken dat er met mijn (klein)kinderen iets zou gebeuren. Je kind begraven - dat klopt gewoon niet. In mijn eigen omgeving heb ik gezien wat de impact op ouders, grootouders en andere betrokkenen is. Als uitvaartspreker heb ik regelmatig contact met nabestaanden die verdriet hebben om een dierbare, maar het verlies van een kind is anders ... het lijkt bijna te groot om te dragen. 
Toch moeten mensen door en ik heb groot respect voor de wijze waarop velen de draad weer oppakken. Het verdriet blijft echter, ook als de omgeving weer is overgegaan tot de orde van de dag. Aandacht voor nabestaanden en ruimte voor rouw en spreken over het overleden kind kan helpen dit verlies draaglijker te maken. Het is zo belangrijk dat het verdriet er mag zijn. Om die reden werk ik graag mee aan deze viering en ik hoop dat die voor de aanwezigen zinvol en troostrijk zal zijn.
Reflectia
040 207 5330 / 06 1384 6206
hanny@reflectia.nl
www.reflectia.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten